Yunanistan’a gitmenin en güzel yanı yemek kültürümüzün çok benzemesi, bir de hangi yemeğin hangi ülkenin mutfağına ait olduğunu bir netleştirebilsek J Bu durum benim gibi bir Aydın’lı için çok daha kafa karıştırıcı, Yunanistan’da (hatta Balkanlarda ve Güney İtalya’da da) önüme ne konsa anneannemi özlemle anıyorum.
Mora rotanızda karşınıza çıkacak çok özel lezzetler ve bunları tadabileceğiniz son derece salaş tavernaları bu yazımda özetledim.
Limeni:
O Takis: Limeni’nin en güzel manzarası burada. Balıklar da tam önünüzdeki denizden çıkarılıyor, hemen orada temizleniyor ve sunuluyor. Biz patates kızartması, greek salad, kalamar ve günün balığı ne varsa yedik. Patates kızarmaları çok güzel, tam Ege usulü, büyük büyük, zeytinyağında kızartılmış, hafif yağını çekmiş, ben üzerine klasik yoğurdumu döktüm yedim. Burada tek sorun sahibinin de de garsonlarının da biraz kaba olması ama yemekleri çok çok iyi.
Ne yazık ki Mora’da Radley bira bilinmiyor, o mutluluk başka bir yazıda, Thassos tarafında tadılacak. Ufak bir parantez, benim her gittiğim ülkede bir içkim olur: Kuzey İtalya’da aperol spritz, Güney İtalya’da şarap, Yunanistan’da Radley, Japonya’da sake gibi. Aslında bunlar gittiğim yerin karakterine büründürür beni: Yani İtalya’nın kuzeyinde leydi, güneyinde romantik, Japonya’da minimalist olurken, Yunanistan beni deli dolu gençliğime götürür, olabildiğince tasasız olurum burada.
Kourmas Limeni: O Takis bütçeniz için uygun, bir de çocuklarla gitmek için ideal. Ancak romantik bir yemek arayanlar ve bütçe sorunu olmayanlar için Kourmas Limeni’yi öneriyorum. Özellikle gün batmadan gidin, sevgilinize bir kere daha aşık olacağınız garanti derim
Thodoro’s Place: Çok şeker ve salaş, burası tam yerel Yunan lokantası, sahibi Theodore ve yeğeni çok tatlılar, kırmızı ahşap sandalyeleri var. Tam akşama doğru denizden çıkmalık, bir şeyler içmelik, hafif hafif meze atıştırmalık.
Bu arada greek salad ile igili bir paragraf açmam lazım. Bizim ailede Yunan yemek kültürü epey baskındır. Yıllarca anneannem bize evde kalan peynir, soğan, biber ve domatesten bu salatayı yapmıştır, Yunanistan’a giden Egeli “aaa bunu biliyorum, aaa bu Türk yemeği” der durur. Ama aslında konu aynı yaşayışa sahip çok benzer kültürlerden gelmemiz (aynı duyguyu Puglia Lecce’de garson önüme mücver ve fava getirince de hissetmiştim)
Neyse, Yunanlıların feta peyniri o kadar güzel ki, dönüşte Atina’da havaalanında feta kuyruğuna gitmiş Türkleri görünce şaşırmayın, Greek Salad ancak feta ile güzel oluyor, bizdeki beyaz peynirler zeytinyağını içine çekiyor.
Limeni’de bizim otelde kalırsanız Eva’nın aşçılığını da deneyimleyebilirsiniz. Bize sabah kahvaltısında Greek Bougatza yaptı, tadı hala damağımızda. Bu bir yerel tatlı, baklava hamuru içine irmikli muhallebi. İlgilenenler için tarifi:
Areopolide bütük tavernalar benzer menü ve benzer ortam garantisi veriyor. Biz gözümüze kestirdiğimiz birine oturduk, O Barba Petros, klasik menümüzü istedik: salata, patates, kabak kızartması, deniz mahsülleri kızartması. Bir de musakkasını denedik. Musakka, bizden biraz farklı olarak beşamel soslu yapılıyor. Tepeleme tabaklarda geliyor yemekler, Yunan rakısı dahil kişi başı 10 EUR gibi bir fiyata tıka basa doyuyorsunuz. Burası gerçekten cennet.
Burada araya bir lezzet daha alacağım, Dakos salatası. Yunanlılar, siyah sert ekmekleri (ama galetadan daha sert) gene peynir, zeytin, domates ve biberle salata yapıyorlar ve tadı mükemmel. Bu ekmeği çok aradık sonra Areopoli’de ana sokağın en ucunda karşınıza çıkan ekmek fırınında bulduk, iki torba alıp dönünce bitene kadar her gün Feta ile bu salatayı yaptık. Anneannem, bunu kalan bayatlamış ekmeklerden ve kesikten (Aydın loru) yapardı ve biz buna çingen salatası derdik (bazıları içine ekmek koymaz). İşte Yunanistan’ı bu yüzden seviyorum Dakos salatasının görünümü şöy
Gythio Çevresi:
To Akrogioli: Skoutari Beach’e uğradınız, denize girdiniz, kumlu ayaklarınızla mavi sandalyeli tavernaya yollanın. Diğer yazımda resmini vermiştim. Burada isteyin biranızı ve yanında klasik Yunan mezelerini, denize doğru çekin mavi sandalyelerinizi, yaşadığınıza şükredin. Aşağıda, klasik yemeklerimiz ve tavernanın görünümü.
Gythio’nın içinde gezerken biz aç değildik, ancak karnı acıkanlar için şu iki tavernayı önerebilirim, çok temiz ve kalabalıklardı. Saga Fish Restaurant ve I Trata. Farkındaysanız, fiyat vermiyorum özellikle, ne yeseniz kişi başı 10-15 EUR’ya masadan kalkıyorsunuz buralarda, şayet içkiyi abartmayıp istakoz falan yemezseniz. Ama siz yine de girişteki menü listelerinden kontrol edin.
Gerolimenas:
Kyrimai Restaorant: Geniş yazımda yer verdiğim otelin Avrupa’nın en iyileri listelerine girmiş ödüllü restoranı. Paranız varsa denemeden gelmeyin, ancak mutlaka önceden yer ayırtın. Aşağıda sitelerinden aldığım birkaç resmi kopyaladım, biz burada yiyemedik, yer ayıtmadığımız için, bu nedenle resmim yok
Akrotainaritis Restaurant: Gerolimenas’ın taşlık kumsalına bakan güzel bir taverna. Biz önünde oturduk, yemekleri gördük, yemedik ama yemekler güzel, yiyeler mutluydu.
Elafonisos:
Geniş yazımda belirttiğim gibi, burası bence Yunanistan’ın en güzel adalarından biri, ama yalnızlık, sükûnet ve muhteşem denize eşlik eden lezzetler arayanlara. Burada liman kısmında Bozcaada’daki gibi yanyana dizilmiş bütük balık lokantaları çok güzel, ama biz Yunanlı bir tanıdığımızın önerisini dinledik ve Antonis Restaurant’ta yedik. Burada mutlaka ahtapot ızgayayı ve bulabilirseniz barbun balığını deneyin, birer uzo eşliğinde.
Adada önerebileceğim diğer bir lokanta da O Boukas ve kumların üzerinde balık yeme zevki. Bizim sadece bir yemeklik vaktimiz olduğu için burayı deneyemedik, ama burası da referanslı.
Monemvasia:
Son günümüz, hala aynı mezeleri yemekten bıkmadık. Ah bir de çay olsa diye ağlasam da, Türkiye’ye dönmemize az kaldı. Buradaki tek gecemizde de manzarası sebebiyle To Kanoni’yi seçtik. Yemekler standart, ama ortam çok iyiydi. Bir de bu kadar turistik bir kasaba için fiyatlar da makuldu.
Özetle, önerebileceklerim bu kadar. İnşallah sizler daha da iyilerini bulursunuz ve beni de bilgilendirirsiniz, çünkü ben Mora’ya mutlaka tekrar gideceğim.
Mora seyahati ile ilgili diğer yazılarım:
Mora Gezimi anlatan geniş yazım için buraya tıklayınız
Mora Yarımadası’nda Mutlaka Yapılması Gereken 10 Şey için buraya tıklayınız
Beni instagram ve facebook’tan takip edin, yazılarımın özetleri ve vurguladığım kısımlarından hızlıca haberdar olun. @ayseningezileri
9 Nisan 2019